épületek

szeptember 25. 13:15

Breakwater, játékos hullámtörők Jamestown-ból
A New York állambeli Jamestown egy igen formabontó játszóteret kínál a környékbelieknek. A Breakwater (magyarul Hullámtörő) fantázianévre hallgató installáció a Ralph C Wilson Jr. Alapítvány Kaboom! elnevezésű kreatív játszóterek építésére kiírt versenyének egyik nyertese. Az installációnak is beillő játékok valójában nem mások, mint kiszuperált hullámtörők, melyek eredeti rendeltetésüket tekintve partmenti töltéseket hivatottak megóvni a kimosódástól. A hatalmas, darabonként hét tonnás, szögletes formavilágú betonszerkezeteket Julia Jamrozik és Coryn Kempster álmodta a környékre. A betontömböket az alkotók tengerkékre festették, csúszásgátló anyaggal vonták be és alattuk egy gumipadlót helyeztek el, ami véd az esésektől. Míg a tradicionálisabb játszótéri eszközök általában csak egy szűk életkori csoport számára nyújtanak játékteret, Jamorzik és Kempster hullámtörői idősebb gyerekeket, de akár felnőtteket is játékra, kúszásra-mászásra, pihenésre invitálnak. A projekt teljes költsége átszámítva 14.500.000 forint (50.000 USD) volt.

május 25. 18:36

El Tanque: gyűjtő tartályból kerti parti, Urdiales Estudio de Arquitectura tervezőiroda
Adott egy gazdaság, ahol 2005-ben megérkezik a vezetékes víz; adott egy hengeres tartály, ami ennek hatására 16 évig kihasználatlanul kallódik. Adrián Urdialest, az Urdiales Estudio de Arquitectura tervező iroda vezetőjét felkérik, hogy álmodjon közösségi teret egy család számára, és voilà: elkészül az El Tanque, az ecuadori Macas valószínűleg legvagányabb kerti pavilonja.

május 18. 15:20

100 éves víztoronyból modern lakóépület, RV Architectuur tervezőiroda
A 2020-as Holland Víztorony Díj nyertese az ország nyugati részében, Nieuw Lekkerland városában található. Az épületet 2013-ban vásárolta meg két unokatestvér, Ruud Visser és Fumi Hoshino, akik gyermekkorukat a torony szomszédságában töltötték, és felnőtt fejjel elhatározták, hogy szeretnének egyszer majd beköltözni abba.

május 14. 18:32

The Parchment Works, Will Gamble Architects tervezőiroda
A nagy britanniai Northamptonshire-ban fellelhető The Parchment Works egy II-es típusú műemléki védelem alatt álló ház telkén elhelyezkedő, az 1600-as években épült pergamen gyár romjait használta fel alapul egy kortárs lakóépület kialakításához.