formatervezés

szeptember 18. 8:04

Zajelnyelő PET-filc fényforrás, De Vorm bútorgyár
Az irodai bútorok mellett akusztikai panelekre szakosodott holland De Vorm bútorgyár legújabb terméke egy olyan függőlámpa, mely zsúfoltabb terekben felfüggesztve nem csak világosságot biztosít, de a zajt is képes elnyelni. A Felt of Space and Time (FOST) fantázianevű lámpa szokványosnak nem mondható alapanyagának, illetve kialakításának köszönhetően képes erre. A lámpa grandiózus kupolás felső része 3D nyomásos technikával készül. Az előre kialakított felületet a gyártó PET-palackok újrahasznosításával visszanyert PET-filccel vonja be. A lámpa felső részének bordázott kiképzése valójában ennek a lépésnek az esztétikus kivitelezése nyomán alakult ki, ugyanis a filclapok nyomása során keletkező ráncokat a tervezőknek el kellett tüntetniük, melyre a bordák kiválóan alkalmasnak bizonyultak és emellett tartást is adtak a szerkezetnek. Az eredmény egy olyan egyedi megjelenésű lámpabura, mely például tárgyaló vagy étkező helyiségekben felfüggesztve hatékonyan nyeli el a hangokat azok keletkezési forrásánál. A FOST 2021 októberétől kezdődően rendelhető, kiskereskedelmi ára egyelőre nem ismert.

május 26. 10:20

Nuven: cipőtalp lufiból, Undo For Tomorrow
A lisszaboni székhelyű Undo For Tomorrow egy nem mindennapi alapanyaghoz nyúlt, amikor legújabb cipőjük talpát megtervezte: a cég Nuven fantázianévre hallgató cipőjének színes talpa ugyanis nem másból, mint újrahasznosított lufikból és kerékabroncsokból készül. A cég két társalapítója, Patrick Dohmann és Pedro Mello, azt szerette volna megmutatni, hogy számos olyan anyag, ami a szemétben köt ki, adott esetben egyenértékű tud lenni frissen előállított nyersanyagokkal; a Nuven-nél maradva, a lufitalp például flexibilis és jó tapadást biztosít. A talprész mellett alternatív anyagok köszönnek vissza a cipő más részén is, a felsőrész velúrszerű külseje újrahasznosított műanyagból, bélése pedig bambuszból készült, ami a vállalat szerint antibakteriális bevonatot képez. A cipő tervezetét a vállalat az Indiegogo közösségi finanszírozó portálon mutatta be, ahol 9 nappal a bemutató kampány vége előtt a bevonni tervezett tőke 652%-át gyűjtötték össze.

május 25. 18:25

Geometrikus kültéri bútorok tetőcserépből, Manoj Patel Design Studio
Az India Gudzsarát államában található Manoj Patel Design tervező iroda védjegye az égetett agyag cserepek kreatívabbnál kreatívabb újrahasznosítása. A stúdió legújabb alkotása egy kültéri bútorgarnitúra, melyet tetőcserepek darabjaiból készítettek el. A bútorok alapját képező cserepeket a tervező iroda munkatársai apró darabokra vágják, majd ezeket úgy illesztik össze, hogy azok profilelemei geometrikus mintákat adjanak ki. Az így kapott panelekből tetszőleges kültéri bútorok alakíthatók ki, melyek bár modern hatást keltenek, hagyományos anyaghasználatuk révén jól illeszkednek a régióra jellemző esztétikai környezetbe.

május 18. 19:32

Anton Brunberg újrahasznosított raklapokból készített trónszéke
A Pallet Thief, vagyis Raklap Tolvaj Anton Brunberg problémafelvetése alapján készült el. A finom asztalosmunkákra, illetve bútortervezésre szakosodott Brunberg szeretett volna egy olyan médiummal dolgozni, ami megítélése szerint szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére. Az alkotó úgy számolt, hogy napjainkban világszerte hozzávetőleg 6 milliárd raklap cirkulál, aminek nagy része fából készült, és éves szinten a rendelkezésre álló állomány 1%-a amortizálódik le vagy vész el. Brungerg úgy látja, hogy az így keletkező kvázi logisztikai melléktermék messzemenőkig megfelelő arra, hogy megvalósíthassa vele elképzeléseit: ezt ünnepelendő alkotta meg az ekszkluzív trónt, ami elhasznált raklapokból készült.