formatervezés / bútor

szeptember 18. 8:04

Zajelnyelő PET-filc fényforrás, De Vorm bútorgyár
Az irodai bútorok mellett akusztikai panelekre szakosodott holland De Vorm bútorgyár legújabb terméke egy olyan függőlámpa, mely zsúfoltabb terekben felfüggesztve nem csak világosságot biztosít, de a zajt is képes elnyelni. A Felt of Space and Time (FOST) fantázianevű lámpa szokványosnak nem mondható alapanyagának, illetve kialakításának köszönhetően képes erre. A lámpa grandiózus kupolás felső része 3D nyomásos technikával készül. Az előre kialakított felületet a gyártó PET-palackok újrahasznosításával visszanyert PET-filccel vonja be. A lámpa felső részének bordázott kiképzése valójában ennek a lépésnek az esztétikus kivitelezése nyomán alakult ki, ugyanis a filclapok nyomása során keletkező ráncokat a tervezőknek el kellett tüntetniük, melyre a bordák kiválóan alkalmasnak bizonyultak és emellett tartást is adtak a szerkezetnek. Az eredmény egy olyan egyedi megjelenésű lámpabura, mely például tárgyaló vagy étkező helyiségekben felfüggesztve hatékonyan nyeli el a hangokat azok keletkezési forrásánál. A FOST 2021 októberétől kezdődően rendelhető, kiskereskedelmi ára egyelőre nem ismert.

május 25. 18:25

Geometrikus kültéri bútorok tetőcserépből, Manoj Patel Design Studio
Az India Gudzsarát államában található Manoj Patel Design tervező iroda védjegye az égetett agyag cserepek kreatívabbnál kreatívabb újrahasznosítása. A stúdió legújabb alkotása egy kültéri bútorgarnitúra, melyet tetőcserepek darabjaiból készítettek el. A bútorok alapját képező cserepeket a tervező iroda munkatársai apró darabokra vágják, majd ezeket úgy illesztik össze, hogy azok profilelemei geometrikus mintákat adjanak ki. Az így kapott panelekből tetszőleges kültéri bútorok alakíthatók ki, melyek bár modern hatást keltenek, hagyományos anyaghasználatuk révén jól illeszkednek a régióra jellemző esztétikai környezetbe.

május 18. 19:32

Anton Brunberg újrahasznosított raklapokból készített trónszéke
A Pallet Thief, vagyis Raklap Tolvaj Anton Brunberg problémafelvetése alapján készült el. A finom asztalosmunkákra, illetve bútortervezésre szakosodott Brunberg szeretett volna egy olyan médiummal dolgozni, ami megítélése szerint szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére. Az alkotó úgy számolt, hogy napjainkban világszerte hozzávetőleg 6 milliárd raklap cirkulál, aminek nagy része fából készült, és éves szinten a rendelkezésre álló állomány 1%-a amortizálódik le vagy vész el. Brungerg úgy látja, hogy az így keletkező kvázi logisztikai melléktermék messzemenőkig megfelelő arra, hogy megvalósíthassa vele elképzeléseit: ezt ünnepelendő alkotta meg az ekszkluzív trónt, ami elhasznált raklapokból készült.