május 18. 15:20

100 éves víztoronyból modern lakóépület, RV Architectuur tervezőiroda
A 2020-as Holland Víztorony Díj nyertese az ország nyugati részében, Nieuw Lekkerland városában található. Az épületet 2013-ban vásárolta meg két unokatestvér, Ruud Visser és Fumi Hoshino, akik gyermekkorukat a torony szomszédságában töltötték, és felnőtt fejjel elhatározták, hogy szeretnének egyszer majd beköltözni abba.
A hatszögletű torony 1915-ben épült, és 9 méteres átmérőjének köszönhetően alkalmas volt arra, hogy lakóépületté alakítsák azt. Az átalakítás egyfajta kihívás volt, ugyanis Visser és Hoshino, akik mellesleg mindketten építészek, nem szerették volna, ha új lakóhelyük elveszti eredeti jellegét, ezért igyekeztek úgy adaptálni azt, hogy az épület főbb jellegzetességei nem szorulnak háttérbe. Ilyen jellegzetességek például az épület gyémántformájú ablakai, amelyek meghatározták, hogy az új nyílászárók az épület melyik homlokzatára kerüljenek.
A megreformált torony alját egy kétszintes kerti kilátást biztosító közös tér foglalja el, e felett találhatók az unokatestvérek privát rezidenciái, két külön-külön két emeletes apartman. A két lakásból eltérő jellegű tájakra nyílik kilátás, az egyik lakrészből a Lek-folyó, míg a másikból a holland polderek tekinthetők meg.