május 17. 15:12

Bruce Chastain 1987-es Schwinn Le Tour újjáépítése
A címben szereplő acél vázas Le Tour fénykorában 12 kg-os súlyával kiváló belépő szintű országúti kerékpár volt, azonban mire 20 dollár, vagyis kb. 6000 forint ellenérték fejében a kerékpár átépítésekre szakosodott Bruce Chastain kezei közé került, egyértelmű volt, hogy látott már szebb napokat is. Bár a jármű kívül-belül rozsdás volt, Chastain látott fantáziát annak vázában és elhatározta, hogy korszerű országúti kerékpárrá építi azt.
A részelemek felületi kezelését követően a váz teljesen új, matt festést kapott, az eredeti 2×6-os hajtás helyét pedig modernebb kompakt 1×9-es kialakítás vette át. A kerekek és a kormányzás valamennyi eleme cserélve lett, illetve az eredeti hi-ten acél villa helyét is egy jóval könnyebb szénszálas konstrukció vette át.
A felújítás, mely végül 3 hónapot vett igénybe, a kerékpár árán felül 130 dollárnyi (~38.000 forintnyi) kiadással járt, annak valamennyi lépését Chastain videó formájában dokumentálta és a YouTube videómegosztón elérhetővé tette. A beépített új és korábban már használt „újabb” alkatrészek cseréje révén Chastainnek sikerült a kerékpár súlyát 10 kg alá behozni (9,8 kg), ami a befektetett összeghez mérten szép eredmény.