május 14. 18:32

The Parchment Works, Will Gamble Architects tervezőiroda
A nagy britanniai Northamptonshire-ban fellelhető The Parchment Works egy II-es típusú műemléki védelem alatt álló ház telkén elhelyezkedő, az 1600-as években épült pergamen gyár romjait használta fel alapul egy kortárs lakóépület kialakításához.
A hozzátoldás építése során egy sor „őszinte” építőanyag került felhasználásra, így egyebek mellett azok a téglafalak, amelyeket az tervezőiroda javaslata alapján mentettek át az utókor számára, de helyett kaptak az új épületben olyan fagerendák is, amelyek korábban a telken található egykori fészer födémszerkezetét tartották. Az így kialakított összesen 180 m²-es „épület az épületben” a romok területének felét tölti ki, a fennmaradó rész pedig udvart fog közre. Az építmény máskülönben egyszintes, annak tetején tetőterasz található; költségei 2019-ben £246.000-ot (akkori árfolyamon átszámolva, hozzávetőleg 93.500.000 forintot) tettek ki.
A romok történelmi jelentősége nem csak a Shakespeare-korabeli esztétikájukban rejlik, az itt gyártott pergamen ugyanis egykoron az angol királyi család tagjainak asztalán is helyet kapott. A szakma az átalakítást és a romok történelmi értékének megbecsülését egyebek mellett a British Homes Awards legjobb bővítési projektjének járó díjával ismerte el 2020-ban.