május 15. 12:51

sPot: Spotify lejátszó egy 17 éves iPod Classic-ból
Az először 2001-ben bemutatott iPod Classic széria kiemelkedő méretű tárhelyével úttörő volt a digitális zenelejátszók között és sok generációt megért, mígnem a különféle mobil eszközök és streaming szolgáltatások 2014-ben ki nem szorították a piacról. A széria tagjait, kortalan kialakításuknak köszönhetően jó kézbe venni, és kár veszni hagyni. sPot (ejtsd: esz-pot), az iPod házba ültetett Raspberry Pi zenelejátszó ötlete is akkor fogant meg, amikor a projektet kivitelező Guy Dupont egy halom régi iPod birtokába került, és az egyik ilyen lejátszót bekapcsolva lenyűgözte annak felépítése és magától értetődő vezérlési logikája.
Az átalakítás alanya egy 4. generációs iPod Classic, amelynek háza és haptikus vezérlőtárcsája került átörökítésre. A megújított eszköz WiFi-n keresztül képes csatlakozni a Spotify-hoz, ahol az eredeti kattanós tárcsával vezérelve tud zenéket keresni, majd képes lejátszani azokat különféle Bluetooth hangeszközökön. Természetesen az sPot a bépített 1000 mAh-s akkumulátornak köszönhetően hordozható, azt az eredeti csatolófelület helyett egy általános micro-USB porton keresztül lehet tölteni.
A projekthez felhasznált Raspberry Pi egy Linux variánst futtat, a vezérlő szoftvereket viszont Dupont saját maga fejlesztette, majd azok forráskódját szabadon hozzáférhetővé tette GitHub profilján.