május 14. 16:11

Zsebben hordozható Nintendo 64, GmanModz
Bár a régi konzolok reneszánszukat élik, és nem ritka, hogy egy-egy játéktörténeti szempontból ritkaságnak számító eszköz vagy cím vagyonokért talál új gazdára, az eredeti Nintendo 64 videojáték konzol hardvere és a rá fejlesztett játékok napjaink óriás televízióin már csak keveseknek nyújtanak szemet pihentető pixelsűrűséget. A szakmáját tekintve villamosmérnök foglalkozású Gunnar Turnquist, avagy GmanModz, arra tett sikeres kísérletet, hogy a konzolt akkorára miniatürizálja, hogy egy kisméretű kijelzővel párosítva azt, hordozhatóvá tegye.
Az előállított eszköz egy 3,5 hüvelykes 320×240 pixeles felbontású kijelzőn képes megjeleníteni a Nintendo klasszikusokat, illetve a beépített akkumulátornak köszönhetően másfél órás játékidőt biztosít külső áramforrás nélkül. Az átalakítás különlegessége, hogy a hordozható N64 az eredeti eszköz alaplapját és az eredeti játék kazettákat használja, így nem szorul szoftveres emulálásra. A konzol sárga házát Turnquist 3D-nyomtatással állította elő, az eredeti alaplapot pedig sebészi precizitással vágta körül, hogy az így kieső csatlakozási pontokat kézzel forrassza hozzá az új perifériákhoz, illetve más segéd áramkörökhöz, így például a konzol RAM-bővítő foglalatához.
Az eszköz hordozhatóvá tétele sokak fantáziáját megmozgatta már, de GmanModz átalakítása eddig a legsikeresebb, méreteivel ugyanis 2020 decemberében a Guinness Világrekordok közé is bekerült.